Spørsmål og svar

 

Hemmelig liga av døde menn

Kristian Kapelrud

Proklamedia

 

Er menneskeheten klar for den største oppdagelsen innen legevitenskapen noensinne? Kristian Kapelrud har skrevet en ny spenningsroman. Denne gangen er det ikke fantasy, men ramme alvor i et forskermiljø i Storbritannia.

 

– Hva handler ”Hemmelig liga av døde menn” om?

 

Andrew Reid har nådd bunnen av livet etter å ha oppdaget at livet hans er bygget på løgn. Han har blitt forsket på og utnyttet i kappløpet om å oppnå resultater innen genterapi.

 

En forsker i Edinburgh gjør et revolusjonerende funn. Han er i stand til å knekke DNA-koden, finner nøkkelen til å forstå selve avlesningen av DNA-et, koden som finnes i alt levende på jorden.

 

Samtidig rystes Storbritannia av flere uforklarlige dødsfall. Alt tyder på at det finnes en sammenheng mellom Andrews oppdagelser, forskermiljøet og dødsfallene.

 

– "Hemmelig liga av døde menn" er en litt spesiell tittel. Hva betyr den?

 

Det er kallenavnet på en undergruppe i den engelske etterretningstjenesten MI5. "Dead men" er en ommøblering av bokstavene i ordet «Department» (Secret Department). Andrew Reid må samarbeide med ligaen.

 

– Er boken aktuell?

 

Hva ville skje dersom forskere var i stand til å forstå DNA-koden fullt ut? Hemmelig liga av døde menn tar utgangspunkt i denne tanken.

 

Det internasjonale storprosjektet The Human Genome Project, er et eksempel på hvor massivt det satses på forskning innen genetikk. Målet var å kartlegge DNA-et i én enkelt menneskelig celle. Nedtegningen tok omtrent 13 år, ble ferdig i 2003 og kostet flere milliarder dollar. I dag forskes det like intenst for å forstå denne enorme og komplekse koden.

 

Kunnskap om livets kode er i ferd med å revolusjonere den moderne legevitenskapen, og en full forståelse vil kunne lede oss inn i en helt ny tidsalder - en alder der menneskeheten kan forstå, reparere og endre livet på grunnivå.

 

Uten tydelige etiske retningslinjer er dette kunnskap som kan brukes i både det gode og det ondes tjeneste.

 

– Du snakker blant annet om junk-DNA. Hva er det?

 

I flere tiår har forskere ment at store deler av DNA-et består av ubrukelig informasjon - ødelagte og uferdige gener fra en lang evolusjonsprosess. Siden 1972 har dette blitt kalt "junk-DNA" (søppel-DNA). I dag innser de fleste forskere at dette er helt feil. Mange funksjoner ligger i det såkalte junk-DNA-et.

 

Dette viser hvor lite vi foreløpig har forstått av den komplekse koden vi alle bærer i oss. Boken tar utgangspunkt i oppdagelser og resultater gjort innen genetisk forskning.

 

– Hva ønsker du å si med boken?

 

Jeg har ønsket å skrive en spennende thriller med fokus på livet. Vi har lett for å ta livet for gitt og glemme hvor fantastisk storslått det egentlig er. Vi er mirakler! Og vi trenger å forstå det! Et interessant spørsmål er også hvordan denne intelligente koden har oppstått.

 

– Hva er en god historie for deg?

 

– For meg personlig må den gi en god opplevelse, en følelse av at hovedpersonen ikke har lidd seg gjennom alle konfliktene helt forgjeves.

En god historie slipper ikke taket i deg, selv om du har lest ferdig boken. Den kan til og med vokse i deg og forme deg.

  

– Hvordan er skriveprosessen for deg?

 

Jeg klarer ikke å skrive en historie uten å ha formet “skjelettet” først. Kjøttet på beina kommer etter hvert. Jeg starter alltid med et plott, et poeng. På den måten er det lettere for meg å skape driv i handlingen. Noen ganger opplever jeg skriveprosessen nesten som å se film. Forskjellen er at jeg får være med å forme fortellingen og kan nyte spenningen over lang tid. Jeg lever meg inn i historien, ser hendelsene for meg og forsøker å beskrive det best mulig.

 

 

 

Handlingen i "Hemmelig liga av døde menn" foregår blant annet i et forskermiljø. I en liten dråpe blod ligger "instruksjonsboken" til alle funksjonene i kroppen, DNA-koden.

For Pressen

Her finner du pressebilder med høy oppløsning og kommentarer fra forfatteren.

Trykk på bildene for høyere oppløsning. Deretter kan de lagres på datamaskinen.

© The photos are for press usage only.